Tandimplantat – det eneste rigtige hvis man mister en tand

Mister man i dag en tand, er der heldigvis mange muligheder for at få lavet et tandimplantat, således at man kan vedligeholde et flot smil. For mange har deres tænder og smil stor betydning for deres velvære, hvorfor en manglende tand kan have stor betydning.

Der kan være mange grunde til, at man ønsker at få et tandimplantat – paradentose, caries eller man har mistet en tand efter en ulykke. Sker dette, kan man som oftest udbedre skaderne med kun et implantat, hvorefter der sættes en krone på. Et implantat er en titaniumrod, som sættes fast i kæbebenet, og derved få samme funktioner som en almindelig tand. Roden er lavet af et stof, som med tiden indgår en naturlig forbindelse mellem tandimplantatet og kæben, som derved sætter sig fast som en naturlig tand.

Fordelen ved at få et tandimplantat er, at det er den eneste mulighed for at erstatte en enkel tand uden at påvirke de andre. Samtidig opnår man samme funktioner med et implantat, som man kender fra en naturlig tand. Når først et implantat har sat sig fast, vil det ikke være muligt at se, at det er et tandimplantat.

Har man fået lavet et implantat eller flere, er det vigtigt, at man behandler det eller dem som almindelige tænder. Man skal stadig børste dem grundigt, da bakterier og lignende kan sætter sig rundt om implantatet i tandkødet og dermed give betændelse.

Normalt holder et implantat i rigtig mange år, men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at skifte det ud. Og ligesom med en almindelig porcelænskrone, kan en krone fastgjort til et implantat også knække. Her er det dog kun kronen, som skal erstattes med en ny og ikke hele implantatet. De fleste tandlæger anvender kun gennemtestede tandimplantater, hvor det er muligt at skaffe nye dele til, hvis dette skulle blive nødvendigt.

2 Comments

  1. Tak for et godt indlæg! Vidste ikke særligt meget om, hvad et tandimplantat egentlig er eller hvor meget det kan gøre, men det ved jeg nu. Altid rart hvis man nu skulle stå i en situation en dag, hvor man skal bruge et tandimplantat.

  2. Jeg har selv fået lavet et tandimplantat, da jeg mistede en fortand på en skiferie. Man kan slet ikke se forskel på den kunstige og den naturlige, og jeg kan heller ikke mærke forskel. Først var jeg lidt nervøs for, om tandimplantatet kunne holde til det samme som mine andre tænder, men det er jeg ikke i tvivl om mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *